A vendéglátóiparban és a kereskedelemben jelentős szerepe van a háttérhűtőknek, amelyek gondoskodnak az élelmiszerek frissen tartásáról. A háttérhűtők többnyire ugyan nincsenek szem előtt, de ettől függetlenül nagyban meghatározzák az élelmiszerek minőségét. Alapanyagokat is tárolhatunk benne, valamint egyéb hűtésre szoruló termékek is helyet kaphatnak benne. Viszont egyáltalán nem mindegy, hogy az adott vállalkozás milyen háttérhűtőt szerez be az üzletébe vagy éppen a konyhára. Nem lehetséges finom ételeket előállítani olyan háttérhűtőkkel, amelyek már elavultak és régiek. A nagyon olcsó háttérhűtők ezáltal nem biztos, hogy ideálisnak fognak bizonyulni. Az üzletmenetben komoly szerepe van tehát a háttérhűtésnek.
Amennyiben nem jó háttérhűtőből kerül az eladótérbe egy termék, akkor az már lesz ugyanolyan, mint amikor a szállítás pillanatában volt. Tehát a megfelelő háttér biztosítását elengedhetetlen elvégezni, boltok és éttermek tekintetében egyaránt.
Kiknek van még szüksége háttérhűtőkre?
Élelmiszer boltoknak, cukrászdáknak, pékségeknek és henteseknek is kell a háttérhűtő. Termékkörönként és a felhasználás módjától is függ, hogy pontosan milyen típusút választanak, elképzelhető, hogy egyedi funkciókra is szükség lesz. A hűtőrendszer megtervezése tehát összetett feladat, nem könnyű a termelő üzemek hűtőkamráinak kialakítását véghez vinni. Az energia pazarló berendezéseket minél előbb érdemes lecserélni, így a költségek is hamar megtérülnek a gazdaságos üzemeltetés hatására, ráadásul kisebb eséllyel várhatóak javítási költségek. A háttérhűtők higiéniájára is rendszeresen ügyeljünk, ugyanis a hatóságok ezt bármikor, véletlenszerűen ellenőrizhetik és komoly büntetéseket szabhatnak ki, ha nem találják megfelelőnek.